شانه یخ زده

 

مقدمه

شانه یخ زده عارضه ای است که با سفتی و درد در مفصل شانه شناخته میشود. علائم و نشانه ها به تدریج شروع و با گذشت زمان بدتر میشوند. این علائم پس از گذشت یک تا سه سال برطرف میشود.

اگر که در حال گذراندن دوران نقاهت هستید یا به دلایلی مانند سکته مغزی یا عمل تخلیه سینه نمیتوانید دست خود را تکان دهید شانس شما برای ابتلا به شانه یخ زده افزایش میابد.

درمان این بیماری شامل حرکات ورزشی و گاهی اوقات تزریق دارو های کورتیکواستروئیدی و بی حسی درون کپسول مفصلی میشود. در درصد بسیار کمی از موارد با جراحی همراه است که کپسول مفصل را کمی آزاد میکنند تا راحت تر حرکت کند.

در این بیماری عود کردن معمول است ولی در بعضی افراد این بیماری در شانه دیگر آنها نیز شروع میشود.

علائم

شانه یخ زده معمولا در سه مرحله و به آرامی رشد میکند که هر کدام از این مراحل میتواند چندین ماه به طول بی انجامد.

مرحله یخ زدن. هر حرکتی از شانه منجر به درد میشود و همچنین دامنه حرکت آن شروع به محدود شدن میکند.

مرحله یخ زده. در این مرحله  ممکن است که درد کاهش یابد با این حال شانه سفت تر و استفاده از آن سخت تر میشود.

مرحله ذوب شدن. دامنه حرکت شانه شروع به بهتر شدن میکند.

برای بعضی افراد هنگام شب درد بیشتر میشود و خواب آنها را مختل میکند.

دلایل ابتلا

استخوان ها ، رباط ها و تاندون ها مفصل شانه را تشکیل میدهند که توسط کپسولی از بافت پیوندی احاطه میشوند. شانه یخ زده زمانی پدیدار میشود که این کپسول در اطراف مفصل شانه  تنگ و سفت شده و حرکت آن را محدود کند.

پزشکان مطمئن نیستند که چرا این بیماری برای برخی افراد اتفاق میافتد با این حال احتمال ابتلا در افرادی که دیابت دارند یا دستان خود را به دلایل مختلفت مثل جراحی در این ناحیه یا شکستگی ، برای مدت زیادی بی حرکت نگه داشته اند بیشتر است.

عوامل افزایش دهنده شانس ابتلا

عوامل مشخصی وجود دارند که شانس ابتلا به شانه یخ زده را بیشتر میکنند.

جنسیت و سن : افراد بالای ۴۰ سال بخصوص خانم ها شانس بیشتری برای ابتلا به شانه یخ زده دارند.

عدم تحرک یا کاهش تحرک : افرادی که برای مدت طولانی شانه خود را حرکت نداده اند یا کم تحرک بوده اند شانس بیشتری برای ابتلا به شانه یخ زده دارند. عدم تحرک ممکن است به دلایل مختلفی صورت گیرد مانند شکستگی در ناحیه دست ، سکته مغزی ، سپری کردن دوران نقاهت یک جراحی و یا جراحت در ماهیچه های شانه.

بیماری های سیستمیک

افرادی که بیماری های سیستمیک خاصی دارند شانس بیشتری نیز در ابتلا به شانه یخ زده دارند. این بیماری ها عبارتند از:

این مقاله هم می تواند برای شما جالب باشد  آسیب ای سی ال ( رباط صلیبی )

دیابت ، پرکاری و کم کاری تیروئید ، بیماری های قلبی و عروقی ، سل و پارکینسون

جلوگیری

یکی از مهمترین دلایل ابتلا به شانه یخ زده عدم تحرک در این ناحیه است . اگر به هر دلیلی نمیتوانید شانه خود را حرکت دهید با پزشک خود در مورد حرکات ورزشی که میتوانید برای حرکت دادن این ناحیه انجام دهید صحبت کرده و از او راهنمایی بخواهید.

تشخیص بیماری

در هنگام معاینه ممکن است که پزشک از شما بخواهد تا دستان خود را در جهات مختلف حرکت دهید تا میزان درد و دامنه حرکتی شانه شما را اندازه گیری کند.( برای تشخیص دامنه حرکتی فعال) سپس زمانی که دستان شما را حرکت میدهد ممکن است که از شما بخواهد تا ماهیچه های خود را آزاد کنید.( برای تشخیص دامنه حرکتی غیرفعال) شانه یخ زده بر روی هر دو دامنه تاثیر میگذارد.

در بعضی موارد پزشک با تزریق داروی بی حسی به درون شانه دامنه حرکتی فعال و غیر فعال را میسنجد.

معمولا شانه یخ زده با نشانه های آن قابل تشخیص است ولی ممکن است پزشک از شما بخواهد که ام ار ای یا عکس برداری اشعه ایکس انجام دهید تا مشکلات احتمالی دیگر را از لیست بیماری های ممکن حذف کند.

درمان

بیشتر مراحل درمان شانه یخ زده شامل کنترل درد و تلاش برای رساندن دامنه حرکتی دست به حداکثر میزان خود میباشد.

درمان دارویی

مسکن های بدون نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن میتواند به کاهش درد و التهاب ناشی از شانه یخ زده کمک کنند. در بعضی موارد پزشک ممکن است که مسکن ها و دارو های ضد التهاب قوی تری تجویز کند.

کاردرمانی

فیزیوتراپ میتواند با آموزش حرکات ورزشی به بازگردانی  تحرک و انعطاف شانه کمک کند. تعهد شما به انجام این ورزش ها برای بهبود تحرک شانه بسیار مهم است.

جراحی و اقدامات دیگر

بیشتر موارد مبتلا به شانه یخ زده بین ۱۲ تا ۱۸ ماه بهبود میابند. پزشک ممکن است برای درد های مداوم موارد زیر را پیشنهاد دهد:

تزریق استروئید. تزریق دارو های کورتیکواستروئیدی درون مفصل شانه ممکن است به کاهش درد و بهبود تحرک پذیری شانه کمک کند بخصوص اگر بیمار در مراحل اولیه بیماری باشد.

تزریق گاز اوزون. تزریق گاز اوزون درون مفصل شانه ممکن است به کاهش درد و بهبود تحرک پذیری شانه کمک کند بخصوص اگر بیمار در مراحل اولیه بیماری باشد.

افزایش فاصله مفصل. تزریق آب استریل درون کپسول مفصل میتواند به کشیدگی بافت کمک کند و حرکت مفصل را راحتتر سازد.

دستکاری شانه. در این فرایند شما در بیهوشی کامل هستید و دردی احساس نمیکنید. سپس پزشک با حرکت دادن مفصل شانه در جهات مختلف به آزاد سازی بافت های منقبض شده کمک میکند.

این مقاله هم می تواند برای شما جالب باشد  فیزیوتراپی چیست و چگونه انجام میشود

جراحی. نیاز به جراحی در شانه یخ زده یک پدیده نادر است ولی اگر هیچ درمان دیگری به بهبود کمک نکرده باشد پزشک ممکن است به شما جراحی را پیشنهاد کند. این جراحی برای جداسازی بافت اضافه و چسبنده درون شانه است. پزشکان معمولا این جراحی را با ابزارهای ظریف و از طریق یک سوراخ کوچک اطراف شانه انجام میدهند.

سبک زندگی و درمان های خانگی

با توجه به میزان درد و دامنه حرکتی شانه خود تا حد ممکن سعی کنید ازاین شانه استفاده کنید. همچنین سرد کردن یا گرم کردن شانه به کاهش درد کمک میکند.

درمان های جایگزین

طب سوزنی

طب سوزنی با وارد کردن سوزن های بسیار نازک در نقاط مشخصی از پوست انجام میشود. معمولا این سوزن ها بین ۱۵ تا ۴۰ دقیقه در جای خود باقی میمانند. در این زمان ممکن است سوزن ها جا به جا و یا دستکاری شوند. به دلیل نازکی بسیار زیاد سوزن ها و انعطاف پذیری بالای آنها و همچنین سطحی بودن آنها این درمان تقریبا بدون درد است.

تحریک الکتریکی اعصاب از طریق پوست

الکترود ها شوک های الکتریکی بسیار ضعیفی را به نقاط کلیدی در مسیر اعصاب وارد میکنند. این شک ها که به وسیله الکترود های متصل به پوست به بدن داده میشوند دردناک و آزار دهنده نیستند. چگونگی تاثیر این فرایند در درمان به طور دقیق مشخص نیست ولی فرض میشود این شوک ها با آزاد سازی مهار کننده های درد یا  با از کار انداختن گیرنده های درد منجر به بهبودی میشوند.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

زمانی که شما با یک پزشک عمومی مشورت میکنید او ممکن است شما را به یک متخصص طب فیزیکی ارجاع دهد.

کار هایی که شما میتوانید انجام دهید

قبل از ملاقات با پزشک بهتر است که این موارد را یادداشت کنید:

توضیحات دقیق علائم بیماری .

اطلاعات کامل در مورد محدودیت ها و مشکلات دارویی خود.

اطالاعات کامل  در مورد بیماری های والدین یا خواهر و برادر خود.

تمام دارو ها و مکمل هایی که مصرف میکنید.

سوالاتی که از پزشک خود دارید.

کار هایی که باید از پزشک خود انتظار داشته باشید

پزشک شما ممکن از بعضی سوالات زیر را از شما بپرسد:

زمان شروع علائم بیماری.

فعالیت هایی که به تشدید علائم شما منجر میشود.

در صورت مصدومیت در ناحیه شانه ، چگونگی آن.

آ یا شما دیابت دارید؟

آیا اخیرا جراحی انجام دادید یا دوره زمانی برای عدم استفاده از شانه خود داشتید؟

برای دریافت نوبت اینجا کلیک کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *