آرنج تنیس بازان التهاب بخش خارجی مفصل آرنج یا عارضهای دردناک است که در اثر حرکات مکرر بازو و مچ دست، (زمانی که از دست خود، کار اضافی میکشید) التهاب بخش خارجی آرنج به وجود میآید.
برخلاف اسم این عارضه، فقط ورزشکاران دچارش نمیشوند. شغلهایی که افراد در آنها در معرض این عارضه هستند شامل نقاشی، لولهکشی، نجاری و قصاب و کسانی که حرکات شدید مچ دست دارند است.
درد آرنج تنیس بازان در ابتدا در ناحیهای رخ میدهد که تاندونهای ساعد به قسمت برآمدهی استخوانی و بیرونی آرنج متصل شده است. حتی ممکن است که درد به ناحیهی ساعد و مچ دست هم نفوذ کند.
استراحت و مسکنهای قوی به آرام شدن درد کمک میکند. اگر روشهای رایج این عارضه را درمان نکند و یا علائم باعث ازکارافتادگی عضو شود، پزشک جراحی را پیشنهاد میدهد.
علائم تنیس البو (آرنج تنیس بازان)
درد عارضهی آرنج تنیس بازان، از ناحیهی بیرونی آرنج به سمت ساعد و مچ است. ممکن است درد و ضعف باعث شود که نتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
- با کسی دست دهید یا وسیلهای را در دست بگیرید
- دستگیره در را بچرخانید
- فنجانی را در دست بگیرید
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر مراقبتهای اولیهای که از خود میکنید، (مانند استراحت و استفاده از مسکنهای قوی) موجب کاهش درد و ضعف آرنج نشد، با پزشک خود مشورت کنید.
علل ابتلا به درد آرنج تنیس بازان (تنیس البو)
آرنج تنیس بازان، آسیبی است که در اثر استفاده بیشازحد و کشش ماهیچهای ایجاد میشود. علت ایجاد این عارضه، انقباض مکرر ماهیچههای ساعد است که در دراز کردن و بالا بردن مچ و دست اتفاق میافتد. این حرکات مکرر و فشار بر بافت، باعث ایجاد پارگیهای کوچکی در تاندونهایی میشود که ماهیچههای ساعد را به برآمدگی استخوانی و بیرونی آرنج متصل میکند.
همانطور که از اسمش هم مشهود است، ورزش تنیس (بهخصوص با روشهای نامناسب و بهکارگیری مکرر از ضربه با پشت راکت) یکی از علل احتمالی این عارضه است. بااینحال، دیگر حرکات معمولی دست هم ممکن است باعث ایجاد آرنج تنیس بازان شوند، مانند:
- استفاده از ابزار لولهکشی
- نقاشی
- پیچاندن پیچ
- بریدن مواد غذایی بهویژه گوشت
- استفاده مکرر از موس کامپیوتر
عواملی که احتمال ابتلا به این عارضه را بیشتر میکنند
- سن: بااینکه این عارضه مختص سن خاصی نیست، بیشتر در افراد بین ۳۰ تا ۵۰ سال رخ میدهد
- شغل: در شغلهایی که باید افراد دائماً بازو و مچ خود را تکان بدهند، ابتلا به آرنج تنیس بازان بیشتر است؛ مانند لولهکشی، نجاری، قصابی و آشپزی.
- برخی ورزشها: ورزشهایی که در آنها از راکت استفاده میشود، احتمال مبتلا شدن به این عارضه را افزایش میدهد، بهخصوص اگر از روشهای نامناسبی برای ضربه زدن استفاده شود.
درمان آرنج تنیس بازان توسط دکتر فاطمه ناجی انجام می شود.